Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “Bölgesel Gelişme ve İş Dünyasının Rolü” toplantısındaki konuşmasında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP kurultayındaki vurgularını olumlu bulduklarını, kendisine başarılar dilediklerini belirtti. Boyner, Kılıçdaroğlu’nun vaatlerinde TÜSİAD olarak eksik bulduklarını ima ettiği bir dizi konuda da, adeta CHP’nin yeni yönetimine yol haritası çizen öneriler de bulundu.
CHP’YE ÖDEV
Konuşmasının sonunda hafta sonu gerçekleşen CHP Genel Kurultayı’na da değinen Boyner, şöyle dedi: “Geçtiğimiz hafta sonu ana muhalefet partisi CHP Kurultayı’nda siyasi atmosferde önemli bir dalga ve heyecan yaratan bir gelişme oldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Kılıçdaroğlu’nu kutluyor ve başarılar diliyoruz. TÜSİAD açısından çok önemsediğimiz bazı konular; seçim barajının indirilmesi, siyasi partilerin demokratikleştirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi, kamu harcamalarına yönelik hesap verme adabı gibi başlıklar… Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında vaatler arasında yer aldı. Ancak odaklanmayı arzu ettiğim konu bunların ötesinde. Önümüzdeki dönemde bir anayasa referandumu ve daha sonra gireceğimiz bir genel seçim süreci yaşayacağız. Bunların hepsi kabaca 1 yıl içinde gerçekleşecek. Ancak, bu seçimleri, halen, siyasi partiler yasasını geliştirerek ve seçim barajını indirerek gerçekleştirmek mümkün. Keza bu seçimlere girmeden, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu gibi, AB uyum yasaları gibi partiler üstü düzenlemelerin uzlaşıyla gerçekleştirilmesi mümkün.”
Boyner, seçim havasının ister istemez oluşacağı önümüzdeki 1 yılda, siyasi partilerden bir yandan parti programlarının topluma iyi anlatılabilmesi için çaba göstermelerini, bir yandan da partiler üstü nitelikteki düzenlemeleri işbirliği içinde çıkartarak seçmene karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.
LİDERLERİN GÜÇ ZEHİRLENMESİ
Bugünkü siyasi partiler düzenlemelerinin siyasi liderleri bir güç zehirlenmesine sürüklediğini belirten Boyner, “Güç liderde konsantre oldukça yapının değişmesi için de alternatif güç doğamıyor” dedi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Anadolu’da yapılacak toplantılar serisinin ilkini Gaziantep’te gerçekleştirdiklerini belirterek, bir haftadır Güneydoğu Bölgesi’nde olduğunu, Türkiye’nin en önemli sorunlardan biri olan bölgesel kalkınmışlık farklarını yoğun bir şekilde bu bölgenin içinde bile görebilmenin mümkün olduğunu söyledi. “Bu hafta beni en çok düşündüren bu farklılıkların nasıl azaltılabileceği, hangi boyutlarla ele alınması gerektiği oldu” diyen Boyner, konuyu salt ekonomik kalkınma perspektifi ile ele almanın yeterli olmadığını, Türkiye’nin çözmesi gereken daha derin siyasi ve sosyal sorunların da ekonomik gelişmenin önünde ciddi engeller yarattığını söyledi.
YÜZDE 10 BARAJI DÜŞMELİ
Seçimlerde yüzde 10 barajı ile temsil kabiliyetinin çok uzağında olunduğunu belirten Boyner, konuşmasına şöyle devam etti: “Kendisinin karar süreçlerinde temsil edilmediğini düşünen önemli büyüklükte bir kesim var iken, istikrar için istikrar acaba ne kadar sürdürülebilir bir tercihtir. Birkaç ay içinde bu konuda bir düzenleme yapılmaz ise Türkiye bu iptidai seçim sistemi ile en az 2015 yılına kadar devam edecek. Siyasi partiler yasası, yine katılımcı demokrasinin diğer vazgeçilmez unsuru. Bugünkü siyasi partiler düzenlemeleri maalesef siyasi liderleri bir güç zehirlenmesine sürüklüyor; güç liderde konsantre oldukça yapının değişmesi için de alternatif güç doğamıyor.”
KALKINMA AJANSLARI
Boyner, bölgelere salt merkeziyetçi bir anlayışla yaklaşmak yerine, ekonomik ve sosyal açıdan ortak niteliklere sahip bölgelere yerel kararlarını alabilmelerini en yüksek düzeyde sağlamanın demokratikleşme adına gerekli olduğunu vurguladı. Bu nedenle “Kalkınma Ajansları” olgusunu önemsediklerini belirten Boyner, “Ancak, Türkiye’de, Kalkınma Ajansları’nın kamu ağırlıklı mevcut yapısı, bürokratikliği ortada. Yerel örgütler kamu kurumlarından oluşursa veya evrensel değerlerde kabul görmüş STK’lar bu yerel yapılar içinde olmadığı sürece bu ajansların arzu ettiğimiz dinamizme kavuşmaları mümkün değil” dedi.