21/10/2010
Elektrik ve doğalgaz özelleştirmeleri yargıda
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), elektrik dağıtım ve doğalgaz dağıtım özelleştirmelerini yargıya taşıdı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), elektrik dağıtım ve doğalgaz dağıtım özelleştirmelerini yargıya taşıdı. MMO, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Trakya Elektrik Dağıtım AŞ; İzmir, Manisa illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Gediz Elektrik Dağıtım AŞ; İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyet gösteren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’deki yüzde 100 oranlarındaki kamu hisselerinin özelleştirilmesinin iptali için Danıştayda dava açtı. Ayrıca Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’deki yüzde 80 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesinin iptali için de Danıştayda dava açan MMO, toplamda beş ayrı özelleştirmenin iptali talepli dava açmış oldu.
KAMU YARARI YOK
Konuyu yazılı bir açıklama ile duyuran MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Trakya, Gediz, Boğaziçi, Dicle Elektrik Dağıtım şirketlerinin tahsil edebileceği alacaklarına ve bu alacakların ihale bedellerinin büyük bir kısmını karşılayabilecek tutarda olduğuna dikkat çekti. “Şirketlerin özelleştirmelerle devrinin kamu yararına uygun olmadığını” belirten Çakar, Danıştayda açtıkları iptal davalarının gerekçelerinden birini bu şekilde açıkladı. Çakar, bu şirketlerin özelleştirme kapsam ve programına alındıklarına dair Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı bulunmadığına ve devir teslim düzenlemelerinin hukuka aykırılığına da vurgu yaptı.
YASAYA AYKIRI
Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin özelleştirme işlemlerinin de; kamu yararı ve 4046 sayılı Yasa’nın özel amacına aykırılık oluşturduğunu belirten Çakar, özelleştirmenin “Mülkiyetin devri yoluyla” yapıldığını vurguladı. Bu özelleştirme ihalesinin de kamu yararına sonuçlanmadığını hatırlatan Çakar, “BOTAŞ’a ait olan ve Ankara’nın yarısı kadar doğalgaz tüketen Baymina Suez Doğalgaz Yakıtlı Çevrim Santraline gaz ileten Yüksek Basınç Hattının ihale aşamasında Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’ye devrinin yapılmasının” da açtıkları davanın gerekçeleri arasında olduğunu belirtti.
YABANCILAŞMA KISITLANMADI
Elektrik ve doğalgaz şirketlerinin özelleştirilmesi ihalelerinin devir işlemlerine dair imtiyaz sözleşmelerinin imzalanmadığını vurgulayan Çakar, yabancılaşma tehlikesine yönelik önleyici kısıtlama getirilmemesini eleştirdi. Çakar, “Yatay ve dikey bütünleşme yoluyla tekelleşme ve yabancı hakimiyetine elverişli bir modelin bulunması” gerektiğini belirtti.
Çakar, “Bu gerekçeler ve, işlemin Anayasa, yasalar ve hukuka aykırılıkları nedeniyle Danıştayda iptal davası açılmıştır” dedi.