EMPERYALİZM.Bir milletin sömürü temeline dayanarak başka bir milleti siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık, yayılımcılık
ANTI EMPERYALİZM:Emperyalizme karşı tutum, davranış veya öğreti.
LİBERAL:
1. Kişi özgürlükleri, düşünce özgürlüğü ve siyasi özgürlükler yanlısı kişi; başkalarına karşı hoşgörülü olan kimse, hoşgörüye dayanan tutum.
2. Ekonomik liberalizmden yana olan kişi; liberalizm yandaşı; kişi özgürlüklerini savunan davranış, tutum, görüş, örneğin, liberal görüş, liberal reform, liberal ekonomi, liberal kapitalizm vb
LİBERALİZM:
1. İktisadi düşünce tarzı olarak bireye, onun özgürlüğüne ve kamu yararına sonuçlanacağı için, bireysel etkinliklerde özgürlüğe ayrıcalık tanıyan kuram.
2. Devletin bireysel özgürlükler karşısındaki yetkilerini sınırlamayı öngören siyasal öğreti.
KAPİTALİZM:
1.devletin esitlik sisteminin, parasi olanlara avantaj saglamasi yonunde bozulmasini saglayan sistem.
bu sistemde para ile guc dogru orantilidir. ne kadar paran varsa o kadar insanca yasarsin. parasi olmayan insanca yasama hakkindan ve esitlikten mahrum kalir.
2.üretim araçlarının sermayedar mülkiyetinde olduğu ve ücretli emeğin sömürülmesine dayalı sosyo-ekonomik yapı, kendinden bir önceki üretim şekli feodalizmden filizlenmiş ve zamanla feodalizmin kaynaklarını kullanarak siyasal iktidarını kurmuştur